5 workshopuri regionale tematice, prevazute in proiectul Sanatatea mintala – prioritate pe agenda publica! – cod proiect 112591, in cadrul activitatii A.3 Dezvoltarea de mecanisme de consolidare a dialogului social, s-au desfasurat in perioada 25 februarie – 31 mai 2019 in București, Cluj Napoca, Iasi, Timisoara si Brasov, cu participarea a peste 150 profesionisti din partea ONG-urilor, institutiilor si autoritatilor locale, sindicate si patronate, atat din domeniul sanatatii, cat si din cel social.
Din analiza rapoartelor elaborate pentru fiecare atelier in care s-au dezbatut cele 5 tematici, solutiile propuse de profesionisti converg spre aceleasi idei majore:
- dezvoltarea unui cadru de politica publica modern, adaptat nevoilor reale identificate ale pacientilor;
- cresterea alocarii bugetare pentru programe specifice de cercetare, de preventie si de interventie in domeniul bolilor neuro degenerative;
- dezvoltarea de protocoale si proceduri de lucru in echipa mutidisciplinara, de parteneriate de tip public-privat;
- cresterea capacitatii personalului medical de diagnosticare timpurie prin realizarea campaniilor de informare, prin programe de formare specializata, curriculum adaptat;
- dezvoltarea de programe suport si consiliere pentru apartinatori, dupa diagnosticare; dezvoltarea unor organizatii de reprezentare pentru persoanele diagnosticate.
Solutiile conturate la nivel regional vor fi analizate si dezbatute la forumul care va avea loc la Brasov, in perioada 19-21 iulie 2019.
La forum vor participa personalitati din domeniul sanatatii mintale, profesionisti care activeaza in ONGuri si autoritati locale din domeniu, si care au participat la realizarea celor 5 workshopuri de consultare.
Informații suplimentare pot fi obținute la: tel. 0726116475; e-mail elly.magda1508@gmail.com; persoană de contact: Oncia Elena Magdalena, expert comunicare; www.alz.ro; www.habilitas.ro.