Asociația pentru Dezvoltare Urbană lansează cu sprijinul Fundației Orange primul catalog tactil interactiv al județelor României. „Catalogul accesibilizat al județelor României” poate fi explorat tactil și auditiv, facilitând studiul independent pentru persoanele cu deficiențe de vedere.
Pentru fiecare judeţ sunt disponibile: o hartă cu orașele și hidrografia, plus o hartă cu relieful și reședința. Catalogul poate fi folosit ca material extracurricular pentru studiul Geografiei la clasă sau acasă și face parte dintr-o serie de cărți tactile interactive realizate cu sprijinul altor trei parteneri: Asociaţia Tandem, Fundaţia Sense International România și Biblioteca Naţională a României. Acesta poate fi descărcat gratuit de pe platforma Tactile Images.
Cărțile tactile interactive tratează diferite subiecte, utile copiilor nevăzători sau cu deficiențe de vedere, care își vor putea îmbogăți noțiunile de cultură generală. Acestea pot fi explorate în trei moduri:
- La clasă, alături de profesorul care va lua mâna copilului nevăzător și o va ghida în timp ce îi explică ceea ce el atinge.
- Cu ajutorul unui program de citire coduri QR, care poate fi descărcat gratuit pentru pe orice smartphone. Programul va citi codul QR al fiecărui desen și informația asociată acestuia asemeni unui e-book.
- Independent de către copiii nevăzători, cu ajutorul aplicației de mobil Tactile Images READER, care identifică poziția degetului pe desen și descrie audio ceea ce copilul atinge.
Realizarea de conținut educațional accesibilizat face parte din proiectul „Tactile Printer One” finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 466.250 lei, prin intermediul „Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai amplu fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere sau auz din România. Toate materialele dezvoltate în cadrul proiectului vor fi disponibile gratuit pe platforma Tactile Images.
Derulat în perioada 2020 – 2022, proiectul „Tactile Printer One” facilitează accesul la studiu independent pentru copiii nevăzători/cu deficiențe de vedere prin intermediul a trei componente: software, hardware și educațională. Astfel, pe lângă cataloagele tactile accesibilizate, a fost dezvoltat un software de creare a desenelor interactive, un software unde părinți și profesori pot desene și adăuga descrieri personalizate, adaptate vârstei și nivelului de cunoștințe a fiecărui elev.
Tot în cadrul proiectului „Tactile Printer One” se realizează prima imprimantă tactilă de tip “Do It Yourself”, în colaborare cu Universitatea Politehnică Bucureşti și Lions Club Arad, pe care oricine o va putea realiza acasă, după un manual pus la dispoziție gratuit, reducând substanțial costul de reliefare a planșelor tactile, destul de ridicat în prezent. Primele astfel de imprimante şi kitul pentru realizarea lor vor fi donate în cadrul proiectului către 20 de şcoli speciale din România.