Greenpeace România își unește forțele cu 11 organizații civice pentru a participa la un protest comun de susținere pentru Ucraina.
Cerem oprirea războiului și încetarea imediată a crimelor împotriva umanității și mediului care au transformat Ucraina într-o rană deschisă. Sunt invitați toți cei care își doresc o lume guvernată de pace, nu de interese meschine care se traduc în pierderi de vieți omenești. Pacea nu poate fi atinsă fără a ne desprinde de industriile fosile care pompează bani în conflicte.
Ne aliniem majorității capitalelor europene care și-au arătat solidaritatea cu Ucraina în fața atacului împotriva Ucrainei și a ucrainenilor care este ilegitim și inacceptabil.
De trei săptămâni, societatea civilă românească primește refugiați la granițe, în gări și în propriile case, trimite tiruri cu ajutoare sau portbagaje burdușite cu pături, după posibilități. Cu toate acestea, eforturile tuturor s-au concentrat pe ajutor punctual și răspuns rapid. Nu a fost timp, energie și nici masă critică pentru o manifestație masivă pentru pace, așa cum are datoria să demonstreze o capitală europeană precum Bucureștiul.
De ce se implică Greenpeace, o organizație de mediu?
Două dintre valorile fundamentale Greenpeace sunt pacea și democrația.
Pacea nu poate fi atinsă fără a ne desprinde de industriile ai căror bani susțin apoi mai departe conflictele militare. Războiul din Ucraina ne arată foarte clar cât de periculoasă e dependența noastră de combustibili fosili: petrol, gaz și cărbune. De-a lungul timpului, Greenpeace a derulat campanii împotriva combustibililor fosili care provoacă schimbările climatice, ne otrăvesc mediul și care sunt direct asociate corupției și conflictelor militare.
Gazul și petrolul din Rusia sunt folosite acum ca arme geopolitice care vulnerabilizează echilibrul societăților noastre și ne expun la o criză climatică și a naturii fără precedent.Trebuie să grăbim tranziția de la gaz și alți combustibili fosili, care nu fac decât să alimenteze criza climatică, să genereze poluare, corupție, conflicte și război.
E momentul să ne raportăm sănătos la viitor și să scoatem pentru totdeauna industriile fosile din investițiile publice. Investițiile în energii regenerabile trebuie să fie prioritatea numărul unu, astfel încât să ne aducă atât independența, cât și pacea, punând binele oamenilor și al naturii în centrul conversației noastre. Este evident că energia regenerabilă este astfel o forță a păcii și echității, nu un motor al războiului. Nimeni nu a invadat un alt popor pentru soare sau vânt.
„Războiul din Ucraina este ultimul lucru de care aveam nevoie în cursa noastră contracronometru cu schimbările climatice. Ultimul raport IPCC ne avertizează că orice întârziere a măsurilor privind adaptarea și reducerea efectelor schimbărilor climatice înseamnă că ratăm șansa de a securiza supraviețuirea pentru noi toți. Cu acest război ne îndepărtăm de Acordul de la Paris și din păcate, amplificăm dezastrul spre care ne îndreptăm. Acest lucru ne va costa pe noi toți, iar generațiile viitoare vor plăti cu vârf și îndesat dacă nu oprim acum această nebunie, dacă nu renunțăm acum la arderea combustibililor fosili”, spune Vlad Cătună, coordonator Campanie Climă și Energie Greenpeace România.
Sâmbătă ne adunăm în Piața Victoriei începând cu ora 16:00, iar în jurul orei 18:00 plecăm în marș către Ambasada Federației Ruse (Şos. Pavel Kiseleff nr. 6).
Este un gest comun al societății civile europene prin care își manifestă susținerea pentru Ucraina în această situație dificilă, dar și poziția fermă împotriva oricăror acte care limitează libertatea statelor lumii. Ne alăturăm demersului și îi invităm pe toți cei care cred în pace și doresc să trimită un semnal puternic pentru încetarea acestui război injust, neprovocat, care ucide zilnic oameni nevinovați.
Cerem Rusiei să pună capăt masacrării vieților nevinovate ale civililor ucraineni, mulți dintre ei, copii!!
Prezentul protest e o mișcare civică: nu are afiliere politică, nu este determinat de organizații politice sau instituții ale statului român, nu poate fi revendicat de lideri politici ai partidelor.
Participarea fiecăruia dintre noi la protest semnifică comemorarea victimelor și solidarizarea cu cetățenii ucraineni și ruși care se pronunță pentru soluționarea nonviolentă a crizei și evitarea escaladării conflictului.
Imagini de la această manifestație vor fi postate pe rețelele de socializare din toate orașele participante folosind hashtag-ul comun: #CitiesWithUkraine.