50 de reprezentanti ai autoritatilor publice locale si ONG-urilor din Bucuresti au identificat solutii pentru imbunatatirea vietii persoanelor vulnerabile, in cadrul evenimentului „Grupuri vulnerabile – nevoi pe hartie vs nevoi reale”.
Evenimentul a fost organizat de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 impreuna cu Asociatia Four Change si a pus in discutie diferite provocari si solutii ale sistemului de asistenta sociala, in vederea elaborarii si implementarii de viitoare proiecte si politici de incluziune sociala.
Pentru a preveni calitatea slaba a cursurilor de formare, s-au propus masuri care sa vizeze inasprirea conditiilor de acreditare a furnizorilor de formare profesionala; pregatirea corecta si conforma a formatorilor; verificarea calitatii cursurilor si monitorizarea implementarii lor; consilierea si evaluare psiho-profesionala a cursantului inainte ca acesta sa opteze pentru participarea la un curs.
Totodata, in ceea ce priveste finantarea directa a serviciilor, verificarea si responsabilizarea furnizorilor s-au mentionat ca solutii: existenta unui program la nivel national-includerea consilierii vocationale pe etape de dezvoltare; evaluarea de competente si corelarea cu procesul de informare si consiliere; implicarea angajatorilor in programe de orientare profesionala si colaborarea cu acestia in vederea integrarii profesionale a grupurilor vulnerabile.
Legat de lipsa dialogului social real intre ONG-Guvern-Sindicate/Patronate, solutiile propuse se refera la existenta unei organizatii umbrela active care sa reprezinte sectorul de social; comunicarea clara a dezbaterilor din domeniul dialogului social; coagularea structurilor federative; stabilirea unor axe strategice pe domenii de interventie si stabilirea unui sistem permanent de evaluare a nevoilor cu adecvarea metodelor. (A.D.).