SOS Satele Copiilor România a marcat finalizarea proiectului ”Aplicarea comportamentelor sigure: Prevenirea și răspunsul la violența în rândul copiilor fără sau în risc de a pierde îngrijirea părintească”, printr-un eveniment ce a avut loc joi, 15 iunie, la Casa Europa, din București.
„Adulți, fiți mai aproape de copii, ei sunt viitorul, ei vor duce mai departe ceea ce învață de la voi”, declară Ana, beneficiară a programelor SOS, membră a Grupului Național Consultativ al Copiilor și Tinerilor.
„Sunt multe lucruri de făcut, nu avem cum să le rezolvăm pe toate astăzi. Am început cu pași mărunți și remediem, pe viitor, din aproape în aproape”, afirmă Cătălin, fost beneficiar al programelor SOS, parte din Comitetul de Coordonare.
„Nu vă uitați doar la victime, dați importanță și inițiatorilor situațiilor de agresiune. Adulți, implicați-vă! Astfel, copiii vor reflecta asupra comportamentelor voastre și vă vor avea drept modele”, spuneAdriana, tânără Master Trainer, DGASPC Sector 3.
Acestea sunt mesajele pe care tinerii din proiect le-au transmis adulților prezenți în sală.
Evenimentul a adus împreună tineri din programele SOS, ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 (DGASPC sector 3), reprezentanți ai autorităților centrale și locale și ONG-uri ce luptă împotriva fenomenului violenței.
Au luat cuvântul în fața invitaților:
- Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România
- Ana, beneficiară a programului SOS, membră a Grupului Național Consultativ al Copiilor și Tinerilor
- Mihaela, beneficiară a programului SOS, membră a Grupului Național Consultativ al Copiilor și Tinerilor
- Adriana, DGASPC Sector 3, Master Trainer
- Nicu, beneficiar al programului SOS, Peer Trainer
- Cătălin, fost beneficiar al programelor SOS, parte din Comitetul de Coordonare
- Elena Tudor, Președinte ANPDCA
- Daniela Boșca, director executiv FONPC
- Cătălina Chendea, inspector de specialitate Ministerul Educației
- Nicoleta Moldovanu, coordonator proiect
„Siguranța copiilor noștri este pe primul loc. La SOS Satele Copiilor, ne dorim nu doar să le oferim o familie și o copilărie fericită, ci și un mediu sigur, în care ei se pot dezvolta armonios. Am lansat proiectul Aplicarea comportamentelor sigure din dorința și nevoia de a trage un semnal de alarmă asupra comportamentelor care sunt dăunătoare unei creșteri și dezvoltări sănătoase, a unor comportamente ce se nasc și nasc, la rândul lor, traume pe care le purtăm cu noi și în viața de adult. Felicit și sunt mândră de toți tinerii din programele SOS și cele ale DGASPC Sector 3, care au avut curajul să-și exprime deschis opiniile, să împărtășească din experiența lor și să contribui la un viitor mai bun pentru ei și pentru cei din jurul lor”, punctează Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România.
Atmosfera evenimentului a fost încărcată de emoție, tinerii și invitații și-au împărtășit propria poveste de viață. Au vorbit despre momentele în care au fost chiar ei martori sau afectați direct de comportamentele de bullying.
Proiectul ”Aplicarea comportamentelor sigure” s-a desfășurat pe durata a doi ani, cu scopul de a preveneri și răspunde corect în cazurile de violență între copiii și tinerii care sunt în sistemul de protecție specială sau se află la risc de separare de familie din România și asociații membre din Italia, Spania, Franța și Belgia.
Ce am făcut în proiect:
- Am creat Grupul Național de Experți Tineri (GNER), din care fac parte 23 de tineri din programele SOS, DGASPC sector 3, DGASPC Bacău, Fundația de Sprijin Comunitar Bacău și Organizația Umanitară Concordia;
- Am format 23 de tineri (GNER) și 103 specialiști pentru a recunoaște și a răspunde cât mai bine situațiilor de violență și bullying;
- Am avut 6 ateliere pentru 90 de copii și 5 sesiuni de formare pentru specialiști, cu scopul de a recunoaște și raporta situațiile de violență;
- Am dezvoltat materiale de lucru pentru specialistii care lucreaza cu copii si tineri – ghiduri, video, broșuri, format de curs online.
Mai multe detalii despre proiect și materiale utile pot fi găsite pe site-ul SOS Satele Copiilor România.