Asociatia T.E.T. Alexandria in parteneriat cu Asociatia ADO (Arta pentru Drepturile Omului), Asociatia REPER21 si Asociatia Urbanium lanseaza un nou proiect de interventie culturala, finantat prin granturi SEE 2009-2014 – „Interventii socio-culturale pentru capacitarea comunitatii rome si pentru incurajarea dialogului comunitar intercultural”.
Maskar in limba romani inseamna “intre” sau “la mijloc”. Pentru demersul proiectului, «maskar» reprezinta o punte intre doua lumi si doua culturi ce coabiteaza de aproape jumatate de mileniu in Lunca Dunarii: cea romana si cea romani. Logo-ul proiectului, inspirat de cultura si traditiile rome, vine sa completeze prin forma si culoare ideea de convietuire a doua culturi (roma si non-roma) care, desi distincte, ocupa acelasi spatiu, gasind puncte de intalnire, completare si dialog.
Prin intermediul Maskar, organizatiile partenere in proiect isi propun sa documenteze cultura si traditia roma din Alexandria si Turnu-Magurele prin intermediul unui program de ateliere de dezvoltare personala si teatru comunitar. Totodata Maskar urmareste sa creeze cadrul pentru un dialog activ intre reprezentantii societatii civile din cele doua orase.
Documentarea va porni de la povestile personale ale participantilor (copii cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani, romi si ne-romi) stranse in cadrul atelierelor de trainerii programului (dramaturgul Mihaela Michailov, actrita Katia Pascariu, regizorul Radu Apostol, muzicianul Jak Neumann si actorii Mircea Postelnicu si Vladimir Purdel).
”Este un proiect care isi propune sa documenteze relatii intercomunitare si cred ca valoarea lui e pe de o parte una profund creativa si una profund politica, pentru ca pana la urma aduna laolalta oameni si povesti care ajung sa locuiasca intr-un spatiu comun si ajung sa devina solidare. Cred ca asta e cel mai important lucru – cum reusim in comunitati sa cream solidaritati care sa nu fie doar solidaritati temporare, ci solidaritati pe termen lung”, spune Mihaela Michailov, dramaturg si trainer Maskar.
Proiectul va documenta istorii vechi si istorii recente, povesti ce se vor finaliza cu o caravana itineranta. Doua spectacle de teatru si doua expozitii vor porni din Alexandria si Turnu-Magurele spre Bucuresti si Cluj-Napoca in primavara lui 2016. (A.D.).