Telefonul Varstnicului, prima linie telefonica gratuita de informare si asistenta dedicata persoanelor de peste 65 de ani, operata de catre Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, a inregistrat peste 10.000 de apeluri si 1.873 apelanti unici, proveniti din toate regiunile tarii.
Analiza aspectelor sociale ale varstnicilor din Romania, rezultata din primul an de activitate al Telefonului Varstnicului, releva ca populatia cu varsta peste 65 de ani, intampina pe langa neajunsurile financiare si problemele medicale, doua mari provocari: accesul limitat la informatie si singuratatea. Odata cu infintarea liniei telefonice, varstnicii din Romania au avut parte de peste 1.500 de ore de sprijin, informare si consiliere sociala. Operatorii specializati in asistenta sociala ai Fundatiei, au oferit socializare, sfaturi practice si indrumare catre institutii abilitate sa le rezolve problemele adresate.
In prezent, serviciul de reapelare de la Telefonul Varstnicului, este folosit de peste 266 de persoane care simt nevoia de un partener de discutie. Dintre cei 1.873 de apelanti unici 37 % provin din mediul rural sau orase mici, 32% din orase mari, iar alti 30% din Bucuresti. Varsta apelantilor difera, cei mai numerosi se incadreaza in palierul 70-80 de ani (25%), iar situatia locativa arata ca peste 53% dintre ei locuiesc singuri.
Telefonul Varstnicului ofera gratuit si confidential informatii de interes general, sfaturi sau indrumare catre resursele necesare varstnicilor, semnaleaza abuzuri si alina singuratatea prin conversatii cu asistentii sociali care preiau apelurile. Statistic, 47% dintre apelantii la 0800 460 001 au solicitat informatii utile, 20% au avut nevoie de sprijin emotional si socializare la telefon, iar 14% au fost interesati de servicii de ingrijire la domiciliu.
Prin intermediul studiilor sociale realizate in anul 2015 si anul 2016, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei dezvaluie o realitate ingrijoratoare: aproximativ 1.500.000 de varstnici din Romania sunt afectati de singuratate, intr-o mai mare sau mai mica masura. Numarul femeilor afectate de singuratate este semnificativ mai mare decat cel al barbatilor, iar persoanele varstnice din mediul urban resimt mai mult singuratatea.
47% dintre varstnicii care apeleaza Telefonul Varstnicului solicita informatii utile, semnaland astfel ca cea mai importanta nevoie a seniorilor din Romania este cea de informare. Dintre problemele semnalate de varstnici, cea a abuzurilor a fost des identificata in ultimul an de activitate: 23 de sesizari ale unor situatii de abuz asupra varstnicilor si 76 de solicitari de consiliere juridica pe diferite teme, cele mai frecvente pentru situatii in care varstnicii au ramas fara locuinta. In functie de obiectul lor, cazurile de abuz au fost redirectionate catre ONG-uri, DGASPC-uri (Directia Generala de Asistenta Sociala şi Protectia Copilului), primarii si puncte ale politiei locale.
Telefonul Varstnicului a dezvoltat si activat o retea de actori implicati in asistenta varstnicilor, este formata din 450 de organizatii: institutii publice, ONG-uri si furnizori de servicii. Aceasta retea ofera solutii practice, interventii punctuale si resurse existente in comunitatile locale.
In 2016 proiectul a fost finantat de Fundatia Vodafone Romania prin ”Connecting for Good”, Johnson Wax si sustinut de partenerii media Kanal D si Radio Romania. (A.D.).