Linia de sprijin Telefonul Vârstnicului, serviciu social gratuit și confidențial dedicat seniorilor din România, a înregistrat în primele șase luni ale anului 7549 de convorbiri telefonice.
În perioada ianuarie – iunie, 1331 de seniori au găsit aici răspunsuri la întrebări și soluții la problemele cu care s-au confruntat, primind informații utile, sprijin emoțional sau material, ori consiliere psihologică din partea echipei specializate compusă din asistenți sociali și psihologi.
Pe primul loc în topul nevoilor seniorilor s-a aflat, în continuare, nevoia de informații practice exprimată de 464 dintre apelanți. Neadaptarea la noile tehnologii de comunicare, lipsa acestora, sau izolarea socială conduc la accesul limitat al vârstnicilor la informații care le sunt atât de necesare, precum serviciile sociale disponibile în comunitate, contacte utile, informații medicale etc. La Telefonul Vârstnicului, o echipă specializată de asistenți sociali oferă informații punctuale, practice și actualizate, dintr-o bază de date ce include peste 400 de instituții și furnizori sociali, publici și privați.
În perioada raportată, 385 de seniori care trăiesc în condiții dificile de viață, și chiar la limita sărăciei, au solicitat prin intermediul liniei telefonice sprijin financiar și material. O parte dintre aceste solicitări au fost soluționate împreună cu parteneri și sponsori, prin oferirea de tichete sociale, alimente, produse igienico-sanitare etc. Cele mai multe cazuri de la nivel național au fost redirecționate către programe și inițiative sociale operate de fundații și instituții publice din comunități.
Pentru 274 de vârstnici, nevoia de îngrijire și sprijin practic la domiciliu a fost cea care i-a determinat să apeleze linia telefonică. Ajunși la o vârstă înaintată sau cu o stare de sănătate precară, seniorii sau aparținătorii acestora au solicitat și au primit de la echipa Telefonul Vârstnicului informații despre asistență medicală specializată, îngrijire personală sau sprijin la activități de menaj, supraveghere specializată, informații despre cămine pentru vârstnici și procedura de instituționalizare.
În prima jumătate a anului, 77 de seniori au beneficiat de consiliere psihologică și sprijin emoțional oferite gratuit de voluntari și psihologi ai proiectului. În cadrul serviciului de reapelare săptămânală, vârstnicii singuri găsesc un prieten de dialog, își împărtășesc temerile, preocupările și problemele. Convorbirile telefonice îi ajută să își gestioneze și să depășească stările de anxietate sau depresie cauzate, în mare parte, de singurătate.
Pentru problema singurătății, linia de ajutor Telefonul Vârstnicului vine și cu alte soluții: direcționarea vârstnicilor către centre de zi sau către asociații care fac vizite la domiciliu, implicarea în cluburi sau telecluburi unde aceștia pot interacționa și socializa și, nu în ultimul rând, implicarea în activități de voluntariat. Programe precum Centrele Generații sau Cluburile Seniorilor, care își desfășoară activitățile în mediul on-line, sau chiar prin participare live, după măsurile de relaxare, reprezintă o soluție pentru vârstnicii care își exprimă nevoia de a fi activi și de participare socială.
Telefonul Vârstnicului este singura linie telefonică gratuită și confidențială dedicată persoanelor vârstnice, accesibilă la nivel național. Apelurile se pot face la 0800 460 001, iar de luni până vineri, între orele 08.00 – 20.00 și sâmbăta între 08:00 – 16:00, o echipă de specialiști răspunde cu suflet celor în nevoie și le oferă soluții la problemele cu care se confruntă.