La un an de la lansare, Telefonul Varstnicului, prima linie telefonica gratuita de informare si asistenta dedicata persoanelor peste 65 de ani, a înregistrat peste 5.700 apeluri, dintre care 1.423 sunt apelanti unici, proveniti din toate regiunile tarii.
Linia telefonica este operata de catre Fundatia Principesa Margareta a Romaniei si finantata de catre Fundatia Vodafone Romania prin programul „Connecting for Good”.
Cu ocazia implinirii unui an de la lansarea proiectului, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei lanseaza studiul „Analiza aspectelor sociale ale varstnicilor din Romania”. Acesta are la baza declaratiile si marturiile beneficiarilor programului Telefonului Varstnicului.
Documentul ofera o imagine de ansamblu asupra situatiei persoanelor de varsta a III-a din Romania si propune mijloace de interventie care sa raspunda nevoilor seniorilor, avand totodata în vedere ameliorarea calitatii vietii acestora. Datele studiului au fost colectate în ultimele 10 luni prin intermediul serviciului gratuit Telefonul Varstnicului si reflecta în întregime declaratiile celor 1.423 de apelanti din toata tara care au raspuns unui interviu telefonic semistructurat.
Dintre cei 1.423 de apelanti unici ai programului, 61% sunt femei, iar 31% barbati. În ceea ce priveste mediul de viata, 38 % provin din mediul rural sau orase mici, 29% din orase mari, iar alte 29% din Bucuresti (391 de apelanti). Varsta apelantilor difera, cei mai numerosi se încadreaza în palierul 70-80 de ani (91%), iar situatia locativa arata ca peste 55% dintre ei locuiesc singuri.
Telefonul Varstnicului ofera gratuit si confidential informatii de interes general, sfaturi sau îndrumare catre resursele necesare varstnicilor, semnaleza abuzuri si alina singuratatea prin conversatii cu asistentii sociali care preiau apelurile.
Statistic, 46% dintre apelantii la 0800 460 001 au solicitat informatii de ordin general, 13% au solicitat sprijin financiar, iar 8% au solicitat informatii despre servicii de îngrijire la domiciliu. De observat este faptul ca 16% dintre varstnici au solicitat serviciul de reapelare, marturisind ca se simt foarte singuri. Studiul prezinta o imagine ampla asupra acestor aspecte, cu date statistice, precum si cu mentionarea zonelor din care provin cazurile.
Dintre problemele intalnite in randul varstnicilor, cea a abuzurilor a fost des identificata în cadrul celor 10 luni de activitate curenta a liniei de ajutor. 17 sesizari ale unor situatii de abuz asupra varstnicilor si 94 de solicitari de consiliere juridica pe diferite teme, cele mai frecvente pentru situatii în care varstnicii au ramas fara locuinta, au fost semnalate la Telefonul Varstnicului. Telefonul Varstnicului a dezvoltat si activat o retea de actori implicati în asistenta varstnicilor care este formata din 425 de organizatii: institutii publice, ONG-uri si furnizori de servicii.
Aceasta retea ofera solutii practice la nivel national, prin redirectionari punctuale ale solicitarilor spre resurse existente în comunitatile locale. Telefonul Varstnicului poate fi apelat gratuit de luni pana vineri, între orele 8 şi 20, la numarul 0800 460 001 (A.D.).