În luna octombrie 2024, Asociația Culturală pentru Educație prin Artă (ACEA) a adus spectacolul „Vape Me In” pe scenele din cinci orașe din România – Timișoara, Satu Mare, Constanța, Craiova și București – într-un turneu care a captat atenția a sute de tineri cu vârste între 13 și 15 ani.
Spectacolul a reușit să creeze o punte de comunicare și dialog între tineri, cadre didactice și specialiști, aducând în discuție provocările care definesc adolescența și efectele negative ale consumului de substanțe interzise.
Spectacolul „Vape Me In”, creat și regizat de Oana Răsuceanu, și-a propus să ofere o perspectivă autentică asupra realității adolescenților, prin povestea personajelor Raluca și Radu. Crescuți de o mamă singură și marcați de absența tatălui plecat în străinătate, cei doi frați sunt atrași în lumea periculoasă a consumului de țigări electronice și a altor substanțe cu potențial periculos, de o prietenă mai mare. Spectacolul explorează impactul presiunile sociale la care sunt supuși tinerii, oferind o oglindă a pericolelor pe care le trăiesc mulți adolescenți de astăzi. În rolurile principale îi regăsim pe Ioana Alexuc, Lavinia Pele și Vlad Crudu, care aduc la viață personajele complexe ale acestei povești.
„Cred că mulți dintre noi s-au regăsit în acest scenariu. Lipsa unui părinte te face mai vulnerabil și te poate împinge să cauți aprobarea în locuri greșite. Mi-am dat seama cât de ușor poți fi atras către consum, fără să realizezi cât de periculos e de fapt”, declară un elev participant la spectacol, clasa a VIII-a.
Fiecare reprezentație a fost urmată de o discuție cu adolescenții, facilitată de specialiști de la Centrele de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, din fiecare localitate – structuri teritoriale ale Agenției Naționale Antidrog (partener al acestui proiect). Dialogul a oferit tinerilor oportunitatea de a-și împărtăși impresiile despre spectacol și de a vorbi despre teme relevante pentru ei. În unele localități, adolescenții au testat ochelari care simulează efectele consumului de alcool și substanțe psihoactive, pentru o perspectivă concretă asupra modului în care acestea le pot influența percepția. Aceste activități complementare au contribuit la o înțelegere mai profundă a mesajului spectacolului.
Fiecare oraș a adus o contribuție unică la succesul turneului. În Constanța, cererea a fost atât de mare încât s-au organizat două reprezentații consecutive. În Craiova, jumătate din cei 230 de elevi din sală au fost copii din mediul rural, care au venit, împreună cu diriginții și profesorii lor, pentru oportunitatea rară de a participa la un spectacol de teatru adresat vârstei lor.
„Reacțiile din sală ne-au arătat cât de mult a rezonat publicul cu spectacolul – am simțit emoția, curiozitatea și implicarea tinerilor în fiecare moment. La final, ne-au impresionat cu întrebările și discuțiile pe care le-au avut cu actorii și echipa. Încă o dată, am văzut cât de important este să vorbim deschis cu adolescenții despre preocupările lor”, afirmă Eugen Lumezianu, președintele Asociației Culturale pentru Educație prin Artă (ACEA).
Informații complete despre turneu găsiți pe platforma www.vapemein.ro.
Un eveniment organizat de Asociația Culturală pentru Educație prin Artă (ACEA) cu sprijinul NEPI Rockcastle.
Parteneri: Shopping City Timișoara, Shopping City Satu Mare, City Park Mall Constanța, Promenada Craiova, Centrul Comercial Auchan Titan, Cineplexx Titan.Parteneri instituționali: Agenția Națională Antidrog, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Inspectoratul Școlar Județean Dolj.
Parteneri media: Bookhub, Radio România Cultural, Radio România Timișoara, Radio România Craiova, Satu Mare online, Sătmăreanul, Revista Bulevard, Constanta Business, București Business, Jurnal de Craiova, Zile și Nopți, Agenția de Carte, MovieNews.
Proiect co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.