Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse (ANES) și UNICEF au semnat marți un nou memorandum de înțelegere, care definește liniile colaborării dintre cele două instituții până la finalul anului 2025. Parteneriatul se va concentra pe protecția drepturilor copiilor, promovarea egalității de gen și combaterea violenței domestice și a tuturor formelor de discriminare.
În cadrul înțelegerii, ANES și UNICEF se angajează să conlucreze în domeniul culegerii de date, al monitorizării progreselor cu privire la egalitatea de gen și violența domestică și al armonizării cu standardele internaționale a datelor privind violența asupra copiilor.
Cele două părți semnatare vor lucra de asemenea pentru a îmbunătăți cadrul legal referitor la promovarea egalității de gen și combaterea oricărei forme de violență domestică, în vederea transpunerii reglementărilor europene relevante în legislația națională și armonizarea cadrului legislativ cu standardelor internaționale în acord cu mandatatul ANES.
UNICEF și ANES își propun de asemenea și promoveze egalitatea de șanse între femei și bărbați în rândul copiilor și adolescenților, crescând participarea acestora la consultări privind modul în care copiii și tinerii pot sprijini Planurile Naționale de Acțiune pentru implementarea Strategiei naționale pentru promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice pentru perioada 2022—2027, precum și a Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea violenței sexuale “SINERGIE” 2021-2030. În acest sens, UNICEF va acționa pentru implicarea Boardului Copiilor din România și a consiliilor locale ale copiilor (stabilite în cadrul Inițiativei Localități Prietene ale Copiilor), în acțiuni comune de comunicare, formare, informare și conștientizare, barometre de opinie precum U-Report și întâlniri consultative, precum și diseminarea de materiale, cu focus pe școlile și comunitățile în care UNICEF implementează programe.
„Putem îmbunătăți considerabil viețile copiilor din România atunci când ne unim forțele, când urmăm politicile corecte și care au demonstrat că duc la rezultate concrete atunci când sunt aplicate eficient. Ne bucurăm să beneficiem de experiența UNICEF ca organizație globală în strângerea de date și în definirea de măsuri relevante și efective, bazate pe dovezi. În cadrul parteneriatului nostru, componenta de culegere de date, de documentare și de monitorizare este esențială. În plus, acest parteneriat ne va ajuta să ajungem cu mesajele noastre la un public mult mai larg și mai relevant”, a afirmat Luminița Popescu, secretar de stat, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse.
„Suntem încântați să reînnoim colaborarea cu Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse. Avem nevoie de acțiuni susținute pentru combaterea violenței și a face din egalitatea de gen o realitate în România, pentru ca drepturile copiilor, așa cum sunt ele definite de Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, adoptată în urmă cu 35 de ani, să fie realizate în totalitate. Vom lucra strâns cu Boardul Copiilor și consiliile locale pentru a face vocile copiilor auzite și ascultate”, a declarat Anna Riatti, reprezentanta UNICEF în România.