UNICEF in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) si Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati (DESFB) din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) au lansat recent campania “Violenta verbala raneste!”.
Campania are rolul de a creste nivelul de informare si constientizare a publicului cu privire la formele de violenta impotriva copiilor, in special a abuzului verbal.
Din punctul de vedere al UNICEF, una dintre principalele probleme este aceea ca violenta impotriva copiilor, mai ales abuzul verbal si psihologic (cum ar fi tipatul, injosirea, amenintarea etc.) si formele de pedeapsa corporala (cum ar fi palmuirea, tragerea de par) sunt tolerate si chiar acceptate. Datele UNICEF arata ca, atunci cand un copil face ceva gresit, prima reactie a 54% dintre parinti este de a ridica vocea, iar 11% dintre parinti palmuiesc imediat copilul sau il trag de par. Violenta verbala este cea mai raspandita si cea mai putin recunoscuta forma de violenta, dar cu efecte la fel de puternice asupra dezvoltarii copiilor, inclusiv asupra dezvoltarii creierului.
Campania are o componenta nationala, astfel ca mesajul va fi transmis prin spoturi TV si radio, materialelor tiparite (machete, billboards) si prin social media. Cateva statii de radio si televiziune s-au alaturat deja efortului nostru: TVR prin toate canalele sale, grupul Pro, Prima TV, grupul de canale Discovery, Diva Universal, Societatea Romana de Radiodifuziune, Magic FM.
Campania are si o componenta locala: in 32 de comunitati, UNICEF si partenerii sai deruleaza actiuni de crestere a abilitatilor profesionistilor locali de a recunoaste si adresa cazurile de violenta, de a identifica persoane resursa din interiorul comunitatii, de a crea retele de sprijin si de a alerta si mobiliza comunitatea sa ia o pozitie in fata fenomenului de violenta.
„Cei mai multi dintre parinti isi iubesc copiii si le vor doar binele. Din pacate, nu toti au cunostintele si abilitatile de a raspunde in mod constructiv la comportamentul copiilor. Lucrand impreuna cu profesionistii de la nivel local, avem credinta ca parintii vor constientiza ca violenta verbala are efecte pe termen lung si schimbarea va fi mai usor de facut”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.
Profesionistii locali nu numai ca vor transmite mesajul cu privire la necesitatea recunoasterii si adresarii violentei, dar vor lucra si cu familiile, vor oferi consiliere si vor sprijini parintii si ingrijitorii copiilor sa adopte metode de disciplinare pozitiva. Pentru aceasta, UNICEF si partenerii sai dezvolta pentru profesionistii locali un ghid de lucru cu comunitatea si familia, ca material de referinta pentru activitatea lor viitoare. (A.D.).