Peste 30 de copiii cu nevoi speciale au participat în perioada mai-decembrie 2023 la mai mult de 400 de sesiuni creative de terapie, la evenimente de socializare și mici ateliere de creație în cadrul Centrului de recuperare din Galați al Fundației Inimă de Copil.
Părinți și persoane din comunitate, școli și licee din Galați (cu o mențiune specială pentru implicarea cadrelor didactice și a elevilor din Școala Gimnazială nr. 26 Ion Creangă și Colegiul Economic Virgil Madgearu din Galați), copii și formatori din cadrul Centrului Cultural Dunărea de Jos, împreună cu personalul organizației și voluntari ai companiei Orange, au participat la activitățile organizate, au lucrat, râs, discutat și s-au bucurat împreună în activități comune. Sau și-au dezvoltat capacitatea de a fi empatici experimentând chiar practic, prin exerciții, cum s-ar simți în locul unui copil sau unui tânăr cu nevoi speciale.
Proiectul „Visul meu este la fel de frumos ca al tău” a fost unul dintre cele 9 proiecte câștigătoare la nivel național implementate cu sprijinul Fundației Orange, în cadrul programului ”Susține un ONG”- ediția 2023, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale. Valoarea totală a finanțării acordate de Fundația Orange pentru proiect a fost de 10.000 Euro, la aceasta adăugându-se cofinanțarea Fundației Inimă de Copil prin timpul și activitatea specialiștilor implicați.
Schimbările durabile ale proiectului nu se opresc în 2023 ci continuă în 2024. Se văd lesne în rezultatele pe care copiii beneficiari ai terapiilor centrului Inimă de Copil le-au avut în recuperare și de asemenea prin contribuția la educația anti-bullying, la creșterea deschiderii și empatiei față de copiii și tinerii cu CES a celor ce au fost implicați în activități. Un merit extraordinar al finanțării acordate de Fundația Orange este că ea a permis și achiziția unor materiale de terapie, a unor echipamente de stimulare prin vibrații, sunet și culoare care fac ca sala multisenzorială a Centrului de recuperare să fie acum echipată la standarde de top și să devină cea mai complexă sală senzorială de la nivel local. Și odată cu venirea timpului cald, cu siguranță, grădina senzorială exterioară a centrului va putea redeveni și ea un punct de maximă atracție pentru copii și părinți.
„Visurile copiilor cu nevoi speciale depind mereu de șansele de recuperare și integrare pe care noi, ca și comunitate, ca și societate, le oferim. Fundația Inimă de Copil a adus mereu în comunitatea gălățeană acțiuni și proiecte care să poată susține visul și dreptul copiilor și tinerilor cu nevoi speciale, ca și a altor copii din familii defavorizate, la o viață cât mai apropiată de normal și încurajarea dezvoltării lor, folosind abordări cât mai diverse. Finanțarea oferită de Fundația Orange și implicarea voluntarilor Orange, a persoanelor din comunitatea din Galați ne-au dat prilejul să adăugăm din nou un ”mai bine” la viețile copiilor. Sunt lucruri pe care nu le facem singuri, ci împreună cu finanțatorii, donatorii, sponsorii, colaboratorii noștri. Mulțumim și autorităților locale pentru colaborarea lor în aceste proiecte destinate copiilor care au nevoie de sprijinul nostru, al comunității”, declară Anna Burtea, director executiv și președinte Fundația Inimă de Copil.
„Este esențial să avem în vedere că fiecare copil are nevoi unice, iar intervențiile trebuie să fie adaptate. Adaptarea terapiei la nevoile individuale ale fiecărui copil și implicarea părinților în procesul terapeutic sunt esențiale pentru succesul intervenției, însă stimularea senzorială joacă de asemenea un rol esențial în dezvoltarea copiilor cu dizabilități motorii și psihice. Prin activități care implică simțurile, precum atingerea, mirosul, gustul și auzul, se poate sprijini dezvoltarea cognitivă, motorie și socială. Folosirea sălilor senzoriale poate aduce multiple beneficii pentru copiii cu dizabilități motorii, auditive și psihice. Aceste săli sunt special concepute pentru a stimuli simțurile și pot fi adaptate pentru a răspunde nevoilor specifice ale fiecărui copil”, afirmă Carmen Chetrone, psiholog.
„Proiectul “Visul meu este la fel de frumos ca al tău” mi-a oferit oportunitatea de a contribui la acest proces continuu de conștientizare a importanței egalității șanselor, pentru că și-a propus să ajute ca visele copiilor cu dizabilități să capete formă. A fost interesant să observ că, deși drumul e unul lung și anevoios, există loc de dezvoltare în percepția colectivă. În plus, dizabilitățile ar trebui privite la fel ca orice trăsătură de caracter sau orice element care e parte din creionarea ființei și personalității cuiva și nu ca un factor de discriminare. Mulțumesc pentru oportunitatea de a contribui în cadrul acestui proiect”, spune Alina Ivașcu, voluntar din cadrul companiei Orange.