World Vision Romania a fost recunoscuta pentru a patra oara in cadrul Galei Societatii Civile pentru proiectele de dezvoltare economica pe care le desfasoara in comunitatile rurale din Romania.
Totodata, la sectiunea Proiecte pentru Tineret, programul Grupul A.R.T. – Constientizeaza, spune-ti opinia si treci la actiune! dezvoltat de World Vison, organizatia a obtinut premiul III.
Castigator al premiului I la categoria Dezvoltare Economica si Sociala a fost proiectul Made in Rural prin care peste 2.000 de persoane au fost consiliate si formate profesional in mestesuguri, productie de alimente traditionale sau servicii. World Vision Romania a obtinut in anii trecuti premiul I in aceeasi categorie pentru proiectele „Apicultura şi dezvoltarea economica in mediul rural” (2015), „Luptam impotriva saraciei prin dezvoltare economica” (2013) si „Proiectul de Solarii” ( 2003).
„Dezvoltarea economica a comunitatilor din mediul rural este pentru World Vision Romania mai mult decat o prioritate, ea reprezinta cheia catre bunastarea comunitatilor si cladirea unui viitor mai bun pentru noile generatii. Participantii au trecut practic de la statutul de persoane fara ocupatie sau muncitori in agricultura de subzistenta la angajati sau antreprenori. Iar cel mai mare beneficiu poate ca este increderea pe care acesti au capatat-o in fortele proprii”, a declarat Dana Buzducea, director executiv al Fundatiei World Vision Romania.
Made in Rural a insemnat:
- 189 de noi afaceri de tip antreprenorial si 2,25 milioane lei oferite ca finantare
- consiliere si mediere profesionala pentru 2005 persoane, dintre care peste 350 persoane au intrat deja in campul muncii
- cursuri de calificare in mestesuguri si alte meserii cerute de angajatorii locali si formarea de abilitati antreprenoriale (7 tipuri de cursuri, 64 de grupe de formare si 1667 persoane certificate, dintre care 28 grupe antreprenoriat si 720 persoane certificate)
- 18 atelierele de creatie si mestesug
- initierea unei retele de sprijin a mestesugarilor din rural
- actualizarea platformei online www.targuldelasat.ro
Proiectul s-a desfasurat in perioada 31 martie 2014 – 31 septembrie 2015 in 11 judete (Iasi, Vaslui, Ialomita, Constanta, Valcea, Dolj, Alba, Brasov, Cluj, Bistrita-Nasaud, Ilfov) si a fost finantat prin fonduri europene, POSDRU, cu aproximativ 16 milioane de lei. (A.D.).