Salvati Copiii Romania a lansat o noua campanie pentru combaterea violentei asupra copiilor. Prin aceasta campanie organizatia isi propune sa traga un semnal de alarma referitor la faptul ca orice comportament de violenta impotriva unui copil, nu doar il ranește, fizic sau emotional, dar ii ofera un model de actiune pe care copilul de astazi, viitor adolescent, tanar, adult, il va duce mai departe, in relatie cu cei din jur.
Campania va avea o componenta media, de conștientizare a publicului larg prin difuzarea unui spot TV de impact, dar și o puternica componenta educationala, prin organizarea in perioada imediat urmatoare a unei serii de 8 conferinte de educatie parentala la care sunt așteptati 3.000 de parinti. Aceste conferinte sunt menite sa promoveze in randul parintilor metode pozitive de educare a copiilor.
De asemenea, in cadrul campaniei va fi realizat primul studiu national cu privire la incidenta comportamentelor de bullying intre copiii de varsta școlara, precum și o ampla cercetare cu privire la mecanismele de identificare, raportare, referire și abordare a situatiilor de abuz și discriminare in randul copiilor de varsta preșcolara.
„Prin campania pe care o lansam astazi dorim sa atragem atentia asupra faptului ca atunci cand lovim sau umilim un copil, nu doar il ranim, nu doar ii incalcam un drept fundamental la protectie, nu doar ii afectam dezvoltarea și sanatatea emotionala, dar il și invatam ceva –il invatam ca violenta este solutia. Astfel transformam violenta intr-o lectie transmisa de la o generatie la alta“, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte executiv Salvati Copiii.
Ambasadoarea campaniei pentru stoparea violentei impotriva copiilor este Andreea Raicu, care a contribuit la realizarea spotului campaniei. „Este momentul asumarii responsabilitatii– copiii noștri vor fi așa cum noi ii vom crește; ii creștem cu bataia și umilinta, vom avea o generatie de copii agresivi și revendicativi, sau vom avea copii care vor accepta violenta cu ușurinta din partea celorlalti, pentru ca așa au fost obișnuiti din familie”, a spus Andreea Raicu.
Conform studiului sociologic la nivel national „Abuzul şi neglijarea copiilor”, realizat de Organizatia Salvati Copiii cu sprijinul Directiei Protectia Copilului – Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale și Persoanelor Varstnice, in 63% dintre familiile din Romania violenta este „solutia“ identificata de catre parinti pentru probleme de comportament sau greșelile copiilor. In fiecare dintre aceste familii, copiii au astfel ocazia sa invete direct de la parintii lor ca violenta este un comportament de rezolvare de probleme, care poate fi nu doar invatat, ci și folosit mai departe, in relatie cu colegii, prietenii, viitorii parteneri, viitoarele familii. (A.D.).