Federatia VOLUM va organiza la inceputul lunii mai Conferinta Nationala „Voluntariat in Servicii Sociale si domeniul Social”, ce va reuni zeci de reprezentanti ai mediului ONG, institutiilor publice si companiilor.
Conform Strategiei Nationale privind incluziunea sociala si reducerea saraciei 2014 – 2020, in Romania in perioada 2012-2013 numarul persoanelor vulnerabile includeau un numar estimat de 1,85 milioane de romi, aproximativ 1,4 milioane de copii saraci (cu varste cuprinse intre 0 si 17 ani), peste 725.000 de persoane varstnice cu varsta peste 80 de ani, 687.000 de copii si adulti cu dizabilitati care traiesc in gospodarii si alti 16.800 care traiesc in institutii, peste 62.000 de copii cuprinsi in sistemul de protectie speciala (fie in centre de plasament, fie in puncte de ingrijire familiala) si aproximativ 1.500 de copii abandonati in unitati medicale.
In acest context, organizatiile furnizoare de servicii sociale si care desfasoara activitati in domeniul social, au nevoie de sprijin si suport, pentru a implica voluntari in programe sustenabile, ce pot aduce schimbari cu impact in comunitate.
Reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, institutiilor publice si companiilor interesate de domeniul social, sunt invitati sa participe in cadrul conferintei, unde vor avea posibilitatea de a se inscrie in cadrul a doua din cele opt ateliere desfasurate in paralel. Acestea vor viza diferite teme de interes pentru domeniu, precum: educatie pentru drepturilor omului si impactul actiunilor constiente ale voluntarilor in lucrul cu beneficiarii, rolul coordonatorilor de voluntari in gestionarea voluntarilor in activitati de servicii sociale, dezvoltarea de programe de voluntariat in servicii sociale, voluntariat specializat/bazat pe abilitati in procesul de schimbare sociala, instrumente de sprijin pentru organizatii care dezvolta programe de voluntariat in acest domeniu, gestionarea impactului psiho-emotional asupra voluntarilor care desfasoara activitati in domeniul social, masurarea calitativa a impactului programelor de voluntariat in servicii sociale, metode de interventie sociala.
De asemenea, in cadrul acestei conferinte, va fi prezentata si prima varianta a pachetului de resurse destinat coordonatorilor de voluntari care gestioneaza voluntari in lucrul cu: victime ale violentei domestice, persoane cu scleroza multipla in placi, copii cu dizabilitati, copii cu tulburari de spectru autist, copii din centre de zi si institutionalizati. Acest pachet de resurse este realizat cu sprijinul si expertiza grupurilor de lucru formate impreuna cu cei cinci parteneri din proiect: Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau, Asociatia Help Autism, Asociatia Necuvinte, Asociatia SM Speromax Alba.
„Necontenit incercam sa cream instrumente si contexte care sa consolideze eforturile pe care organizatii din Romania le fac pentru a aduce o schimbare, prin voluntariat, oferind celor in nevoie sprijin si oportunitati la o viata mai buna, intr-o societate in care se simt acceptati, integrati si respectati pentru ceea ce sunt. Aceasta conferinta sta sub umbrela Umanitatii si ne dorim sa cream un context in care sa ne reamintim care este „de ce-ul” care ne-a motivat sa devenim cetateni activi in comunitate, sa facem voluntariat pentru a-i ajuta pe ceilalti”, spune Ana-Maria Gradinariu, Coordonator Programe, Federatia VOLUM. (A.D.).