Programul educational Ajungem MARI anunta noi inscrieri pentru voluntari care vor sa le ofere noi sanse copiilor din centre de plasament, intr-un mod interactiv.
La 11 luni de la startul programului 400 de voluntari s-au implicat prin cursuri interactive, ateliere creative, excursii, vizite si actiuni culturale. Acum copii au nevoie de si mai multi voluntari care sa ii indrume si sa ii ajute sa se dezvolte. Proiectul de voluntariat “Da-ti pasiunea mai departe!”a fost triplu nominalizat la Gala Nationala a Voluntarilor, iar initiatoarea Ajungem MARI a primit premiul pentru Voluntarul Anului in Educatie.
“Sa fii voluntar intr-un centru de plasament e o frumoasa provocare, pentru ca le transmiti copiilor cunostintele si valorile tale, experientele acumulate si in acelasi timp ii incurajezi si motivezi sa mearga mai departe. Primesti in schimb mai mult decat daruiesti: multa energie, imbratisari si lectii surprinzatoare”, spune Iarina Stefanescu, fondatoarea programului.
Iarina invita tinerii peste 15 ani (fara limita superioara de varsta) sa ajute copiii din centre de plasament sa descopere bucuria educatiei, pentru a Ajunge MARI, oameni responsabili si independenti. Pentru modulul de vara, voluntarii au doua optiuni: sa mearga saptamanal in centre pentru doua ore in care sa le predea copiilor prin metode interactive, sau sa ii insoteasca pe copii in explorarea orasului si orientarea profesionala.
Prin proiectul “Da-ti pasiunea mai departe!” voluntarii sustin, in functie de pasiunile lor, cursuri interactive (romana, matematica, engleza, informatica, educatie pentru sanatate) sau ateliere creative (muzica, dans, teatru, fotografie, cinematografie) in echipe de cate doi, saptamanal, timp de doua ore pentru grupe formate din 6-12 copii.
Prin proiectele “Explorator pentru o zi” si “Indrazneste sa visezi” voluntarii ii insotesc pe copii la teatru, muzee, spectacole, respectiv in diverse locuri de munca, fabrici si companii. Scopul este ca cei mici sa descopere ce le place, la ce sunt buni si ce pot deveni. Rolul voluntarilor este sa ii incurajze si motiveze, dar si sa le raspunda intrebarilor cu “De ce..?” la care copiii nu au de la cine sa primeasca raspuns.
“Uneori e o diferenta foarte mare intre reperele copiilor si ale voluntarilor, iar voluntarii ii aduc pe cei mici aproape de o alta lume, a intelegerii, ascultarii, afectiunii si rabdarii. Ce este o celula? au intrebat voluntarii la o ora de biologie sau educatie pentru sanatate. Iar un copil a raspuns senin: <O camera unde stai inchis>”, mai spune Iarina Stefanescu.
Pentru cei 600 de copii din program cu varste cuprinse intre 3 si 16 ani din Bucuresti, Buzau, Cluj, Iasi, Ilfov si Timis este nevoie de o armata de voluntari care sa ii implice impreuna pe copii in 3-4 activitati saptamanal, pentru a avea un impact puternic in educatia lor. Doritorii se pot inscrie ca voluntari pana pe 31 mai prin e-mail cu CV si scrisoare de intentie la office@ajungemmari.ro.
Modulul de vara se desfasoara intre 1 iulie si 15 septembrie, iar programul este flexibil pentru ca voluntarii se pot inlocui unii pe altii. La final se elibereaza diplome si adeverinte, iar experienta de voluntariat este recunoscuta ca experienta profesionala conform Legii Voluntariatului. Voluntarii participa la training-uri inainte de a incepe activitatea si primesc si pe parcurs consiliere de la specialisti printr-un parteneriat cu Scoala privata Butterfly care ii invata cum sa predea prin joc si metode interdisciplinare. (A.D.).