Reprezentantii Federatiei VOLUM, initiatorii proiectului noii legi a voluntariatului explica de ce Romania are nevoie de o astfel de lege, cine a lucrat la acest proiect legislativ, care sunt principalele reglementari aduse de proiectul legislativ si ce este contractul de voluntariat si de ce este obligatoriu.
De ce era nevoie de o noua lege a voluntariatului in Romania?
- Pentru ca Legea Voluntariatului 195/2001 a fost realizata inainte de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si pentru ca intre timp la nivel european s-au inregistrat progrese importante in domeniu cu referire la valoarea voluntariatului in societate, recunoasterea abilitatilor dobandite prin voluntariat, sprijinirea infrastructurii voluntariatului si a noilor programe si servicii europene de voluntariat.
- Pentru a recunoaste oficial voluntariatul si in Romania ca experienta profesionala in domeniul studiilor absolvite, asa cum se intampla in majoritatea statelor membre Uniunii Europene, folosind legislatii specifice in domeniu.
- Pentru a propune un model de recunoastere al educatiei nonformale si informale realizata prin voluntariat. Conform deciziei Consiliul Europei din decembrie 2012, toate statele membre Uniunii Europene trebuie sa recunoasca, sa construiasca si sa implementeze recunoasterea formala a abilitatilor si competentelor obtinute prin educatie nonformala si informala.
- Pentru ca sectorul neguvernamental romanesc si institutiile publice (organizatiile gazda) care mobilizeaza voluntari aveau nevoie de un cadru legislativ mai clar, mai coerent si mai adecvat nevoilor lor.
- Pentru ca numarul cetatenilor care se implica in activitati de voluntariat este in crestere in Romania, si acestia au nevoie de un cadru legislativ adecvat care sa stabileasca foarte clar conditiile, drepturile si obligatiile acestora.
- Pentru ca prin publicarea AGENDEI PUBLICE pentru VOLUNTARIAT IN ROMANIA 2012-2020 ne-am asumat adoptarea modificărilor propuse la Legea Voluntariatului de catre grupul national de lucru din cadrul Anului European al Voluntariatului 2011 care a cuprins sugestii si nevoi de la peste 500 organizatii active in domeniul voluntariatului din tara
Tot prin acest document programatic ne-am asumat:
- Imbunatatirea mecanismelor oficiale de recunoastere a voluntariatului ca forma de dobandire de cunostinte/abilitati/competente, ca forma de dezvoltare sociala si comunitara si ca forma de imbatranire activa
- Pozitionarea voluntariatului ca domeniu de competenta la nivelul unor institutii publice clar identificate si stabilirea mecanismelor institutionale pentru un dialog structurat si constant intre miscarea de voluntariat si institutiile centrale
- Implementarea sistemului de recunoastere a abilitatilor dobandite prin voluntariat
Cine a lucrat pentru acest proiect legislativ?
Consultarile publice pentru acest proiect legislativ au durat 4 ani (2009-2013), au mobilizat peste 500 de reprezentanti ai ONG-urilor, institutiilor publice si companiilor din Romania in cadrul intalnirilor fata in fata sau electronice, precum si a feedback-ului colectat cu ocazia evenimetelor in 2011 – Anul European al Voluntariatului.
In cadrul Anului European al Voluntariatului 2011, a existat un grup de lucru care a lucrat exclusiv pe modificarea Legii Voluntariatului. Acesta a fost initiat si condus de catre Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat si a avut in componenta sa Fundatia PACT, Sodexo Romania, Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret (actual Minister al Tineretului si Sportului), Habitat for Humanity Romania, Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni, Directia pentru Strategii Guvernamentale (Guvernul Romaniei).
Federatia VOLUM, impreuna cu membrii sai, este coalitia care a initiat, organizat sau participat la procesul de consultari publice, alaturi de Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti, ANPCDEFP, Camera Deputatilor si Senatul Romaniei in perioada 2010-2013.
In anul 2011 – Anul European al Voluntariatului, Federatia VOLUM a gestionat 4 grupuri de lucru in domeniul voluntariatului, care au publicat ulterior Agenda Publica pentru Voluntariat in Romania 2012-2020. Federatia VOLUM si-a asumat astfel rolul de promotor legitim al sustinerii infrastructurii de voluntariat in Romania, fiind una din cele mai mari coalitii de ONG-uri din Romania. Influentarea si constructia politicilor publice in domeniul voluntariatului in Romania face parte misiunea Federatiei VOLUM, si noua lege a voluntariatului este un pas important in acest sens.
Dupa finalizarea dezbaterilor publice in septembrie 2013 proiectul de lege a fost asumat politic de 106 deputati initiatori din toate formatiunile politice, si a intrat in procedura parlamentara. Aici gasiti toate documentele comisiilor parlamentare, avizele, punctul de vedere al Guvernului si expunerea de motive.
In februarie 2014 legea a fost votata de Senatul Romaniei, si in mai 2014 a fost votata de Camera Deputatilor – camera decizionala – cu 302 voturi pentru, 2 impotriva si 1 abtinere.
Partenerii institutionali de dialog si realizare a acestui proiect legislativ au fost Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerul Educatiei Nationale, ANPCDEFP, Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti, Cabinetul Primului-Ministru, Camera Deputatilor si Senatul Romaniei.
Care sunt principalele reglementari aduse de proiectul legislativ?
- Principalele reglementari aduse de noua lege a voluntariatului includ urmatoarele teme:
- Recunoasterea voluntariatului ca experienta profesionala in domeniul studiilor absolvite
- Posibilitatea ca voluntarul sa obtina, la cerere, un certificat de voluntariat (certificat de abilitati) emis de organizatia gazda si asumat de catre reprezentantul legal al acesteia. Legea prevede si ce trebuie sa contina aceste certificate de voluntariat.
- Obligativitatea incheierii in forma scrisa a unui contract de voluntariat intre voluntar si organizatia gazda, si detalierea obligatiilor si drepturilor de ambele parti.
- Definirea termenului de coordonator de voluntari si a atributiilor sale in cadrul organizatiei gazda.
- Posibilitatea alocarii unei cote din bugetul de stat local sau national pentru implementarea activitatilor de voluntariat.
- Definirea fisei de protectie a voluntarului, ca instrument de protectie si securitate in munca in cadrul activitatii de voluntariat.
Ce este contractul de voluntariat si de ce este obligatoriu?
Contractul de voluntariat este conventia incheiata in forma scrisa intre voluntar si organizatia gazda, prin care voluntarul se obliga sa presteze o activitate de interes public si in beneficiul comunitatii, neremunerata, iar organizatia gazda (care poate fi ONG sau institutie publica, adica organizatii fara scop patrimonial si lucrativ) se obliga sa ofere o activitate solicitarii si pregatirii voluntarului.
Contractul de voluntariat stabileste conform legii drepturile si obligatiile voluntarului si a organizatiei gazda, si este un document obligatoriu pentru desfasurarea activitatii de voluntariat.
Obligativitatea contractului de voluntariat in forma scrisa vine din necesitatea evitarii fenomenului de „munca la negru” sau a altor forme abuzive de implicare, stabilirea clara a responsabilitatilor si drepturilor de ambele parti si evitarea incheierii altor forme contractuale (de munca, civile, etc) in scopul desfasurarii activitatilor de voluntariat, sau identificarea in mod gresit cu acestea. (A.D.).